Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich dań.
Wino musujące
Które wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.